kurkuma kúra

A kurkuma napjaink népszerű fűszernövénye

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma indiai sáfrány néven is ismert a természetes hatóanyagok rajongói körében. Ázsiából ismert gyógynövény, egyben jellegzetes ízű fűszer. A kurkuma kúra hatása a szervezetre ősidők óta sok történetet írt.

A hagyományos, népi gyógyászat alapján étrend-kiegészítők alapanyaga lett a kurkuma. Igazi értékét a kurkuminoidok adják, amit a gyöktörzsében találunk meg. A kurkuma és más növények felhasználásával különböző kúrákat végeznek, néhányat megismerhetünk a Naturahírek Magazin hasábjait olvasgatva.

A növények, mint a kurkuma a megfelelő koncentrációban tényleg alkalmasak a tisztítókúrára, amit általában a tavaszi hónap beköszöntével végeznek el. Persze évente több alkalommal is megtisztíthatjuk a szervezetünket ezzel a módszerrel. Ha a kurkumát használjuk, akkor részesítsük előnybe a kurkumából készült ételeket és italokat, de törekedjünk a változatosságra. A kurkuma kúra mellett fontos a bőséges folyadék fogyasztás, az alkoholos italok teljes kiiktatása és az egészséges ételek fókuszba helyezése.

A kurkuma érdekesen élénk sárga színe felismerhető a curryben és a Worcester szószban is. Ez a sárga szín kifejezetten kedvez az ételek esztétikumának, a terített asztal szemrevaló fogása lehet a vele fűszerezett étel. Keleties ízvilágát az ínyencek is kifejezetten kedvelik, de az egyszerűbb ételekhez szokott emberek is finomnak tartják. Használhatjuk csirkéhez, rizshez, halhoz, zöldségekhez, tepsis burgonyához is. Sőt, kipróbálhatjuk már megszokott ételek színesítésére, ízesítésére, megbolondítására is. A kurkumás rizs egy tipikusan elterjedt, népszerű köret, érdemes megkóstolni.

Egyesek kifejezetten ajánlják a kurkumás tejet mézzel. Egyszerűen csak kurkuma port és vizet adnak a tejhez, majd egy kis fahéjjal, pici borssal és gyömbérrel tovább ízesítik. Elég csupán meglangyosítani, mert a túl nagy melegítés árthat a méznek. Egy próbát biztosan megér és a hatása sem lehet rossz, az biztos. Ennyi értékes dolog egy pohárban csakis az egészségünket szolgálhatja.

A kurkumáról az a hír járja, hogy erősen gyulladáscsökkentő, antioxidáns, kedvező hatást gyakorol az ízületekre és erőteljesebb fertőzésekkor is hasznos lehet. Próbáljuk ki és hatásairól számoljunk be ismerőseinknek hiszen puding próbája az evés, ezt már jól tudjuk rég.