Édesgyökér

Az édesgyökér egy 1-2 méter magasra megnövő, évelő növény, a pillangósvirágúak családjába tartozik. Édes, ánizshoz hasonló izű gyógynövény, népies nevén édesfa. Fontos megjegyezni hogy nálunk is található egy rokona a keserű édesgyökér, viszont nem összekeverendő a valódi édesgyökérrel amely a földközi-tenger körül honos. Vkszont az itthon termőt is ugyanúgy felhasználhatjuk, ugyanazok a gyógyhatásai. Érdekességképp megemlítjük hogy a medvecukor készítésénk az egyik legfőbb alapanyaga, és étel szinezékként is használják.

Gyüjtsük vagy vegyünk?

Akár saját magunk is szedhetjük, különböző szántók, parlagok és legelőkön található. Napjainkban már a sima is megtalálható, hiába nem őshonos. Könnyen felismerhető akár izérő, akár kinézetéről. A hazai édesgyökér savanykásan édes, a valódi édesgyökér pedig nagyon édes. Felálló fürtös virága van. Októbertől egészen áprilisig tudjuk gyüjteni.

Nagyon fontos hogy nagyon meg kell mosni, édesgyökér tea vagy főzet áztatása előtt.

Akár gyógynövény boltban, patikában, táplálék kiegészítő boltban is hozzájutunk  kivonathoz és kapszulához. A kapszulában a növény gyökerének kivonata található, amely triterpén szaponinokat (glicirrizint), kumarint, poliszacharidokat tartalmaz. Ezen kívül nagyszerűen támogatja az immunrendszert betegségek esetén. Vásárlás esetén mindenképp érdeklődjünk a hatóanyag tartalmáról, hiszen nagydózisú fogyasztás esetén felléphetnek mellékhatások.

Édesgyökér felhasználása és hatásai

Az édesgyökér sokrétűen felhasználható, akár gyomorbántalmak, bél bántalmak, májproblámák, izületi problémák esetén is. Az édesgyökeret emésztés serkentőként is számon tartják. Napjainkban az édesgyökér tea és kapszula nagyon népszerű lett a fogyni vágyók körében, rengeteg kutatás bebizonyította hogy az édesgyökérben található glabridin képes felülírni a hízásért felelős géneket, optimalizálja a szervezet thermogén funckióit, optimalizálja a zsírégetést, a máj zsírosodását.

Gyógyír a májproblémákra

Az édesgyökeret rengeteg májproblémára felhasználja, mind a népi gyógyászat, mind az orvosi terület. Védi a májsejteket, segít a májnak a regenerációjában, különböző mérgezések és cirrózis esetén. A gyógyszerészet használja hepatitis B és hepatitis C kezelésre, enyíhiti a hepatitis C által okozott májkárosodást, és a hepatitis B esetében is tudja enyhíteni a fertőzést és regenerálni a májat.

Édesgyökér kapszula

Hatása a gyomorra

Az édesgyökér nagyszerű köptető, görcsoldó és nagyszerűen használható a gyomornyálkahártya gyulladásainakk ezelésére. Hatásos lehet savas gyomorra is, hiszen a nyálkahártya sérüléseket gyógyítja, a nyelőcsövet védi a gyomorsav ellen, enyhíti a bántalmakat. Javítja az emésztést és a bélműködést.

Édesgyökér a női bántalmak kezelésére

Az édesgyökér csökkenti és akár gátolja is a menstruáció előtti és közbeni fájdalmakat, görcsöket. Akár klimax idején is hatásosan használhatjuk bántalmaink csökkentése érdekében.

Mellékhatások, tudnivalók

Lényeges hogy ne vigyük tulzásba a fogyasztását, általában kúra vagy alkalom szerűen használjuk csak. Nagyon figyelni kell a túladagolásra, 200 mg hatóanyag (giczirrin) fogyasztása napi rendszerességgel már kiválthat mellékhatásokat. Levertséget, fejfájást, elektrolit háztartás felborulást, magas vérnyomást, akár szívelégtelenséget és magas vérnyomást is okozhat, a panaszok feltünés mentesen alakulnak ki. Ha kapszula formájában szedjük, mindenképp tartsunk szünetet, és próbáljunk napi 50-100mg köré behatárolni a valós hatóanyag fogyasztásunkat, érdemes vásárláskor érdeklődni eziránt.

Leave a Reply