ashwagandha

Egyre ismertebbek az ashwagandha hatásai

A teljes értékű táplálkozáshoz tartoznak a növények fogyasztható részei, melyek által sokféle értékes vegyület, vitamin és tápanyag kerülhet a szervezetünkbe. Az ashwagandha kapszula elkészítéséhez az ashwagandha növény gyökerét használják fel, így a készítmény Ashwagandha kivonatot tartalmaz.

Az ashwagandha hatásai az Ayurvédából, a hagyományos indiai gyógyászatból feltételezhetők. Az örökzöld, narancsvörös gyümölcsű cserje, amelyet gingzeng, álombogyó és téli cseresznye néven is emlegetnek, megtalálható Indiában, a Közel-Keleten és Afrika néhány területén is. A múltban jellemzően gyógyászati célokra használták és fiatalság megőrző, szellemi frissítő erőt tulajdonítottak neki.

Napjainkban étrendkiegészítő készítményeket állítanak elő porrá őrölt gyökeréből. Bizonyos vitamin webshop oldalakon található olyan ashwagandha kapszula, amellyel naponta 1300 mg Ashwagandha kivonatot és 10 mg fekete bors kivonatot juttathatunk a szervezetünkbe a könnyen fogyasztható kapszulák segítségével. Miért remek párosítás az ashwagandha a piperinnel? Mert a feketebors kivonat segíti az ashwagandha értékes hatóanyagainak felszívódását és magasabb szintű biológiai hasznosulással számolhatunk.

Az ashwagandha adaptogén összetevői befolyásolják szervezetünk működését. Jelenleg is kutatják a stressz által okozott károkra gyakorolt jótékony hatását. Amennyiben befolyással bír a stresszre, akkor ez azt is jelenti, hogy segíti az ellazulást, relaxációt, hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz.

Az ashwagandha kevésbé használatos a konyhában, mint a kurkuma, vagy a fahéj, melyeknek szintén ismerjük jótékony hatásait. Amíg az utóbbiakat fűszerként előszeretettel és gyakorta használjuk, addig az ashwagandha porral kevésbé tudunk mit kezdeni. Ebben az esetben a kivonatot kapszulába zárva elfogyasztani egy valóban kényelmes és praktikus megoldás lehet.

Ha már fogyasztottunk ilyen jellegű készítményt, akkor tudjuk, hogy ízmentes és egy pohár vízzel könnyedén lenyelhető. Ajánlott étkezések előtt 20-30 perccel bevenni.