szemvizsgálat

Itt egy hasznos tájékoztató az általános szemvizsgálatokról

Egy általános szemészeti szűrővizsgálaton bizonyos időközönként annak is illik megjelenni, akinek nincs probléma a látásával. De mi is történik egy ilyen vizsgálat alkalmával és milyen gyakran érdemes részt venni rajta? Az alábbiakban ezt a témát járjuk körbe!

Milyen időközönként menjünk általános szemvizsgálatra?

40 éves kor alatt 2 évente, afölött pedig évente javasolt felkeresni a szemészorvost egy általános szűrővizsgálat elvégzése céljából. Azok számára azonban, akiknek a családjában zöldhályog előfordult, minden évben ajánlott elmennie a szemétre.

Ha megtehetjük, az adott szemvizsgálatot egy magán szemészeti központban végeztessük el, ahol jól felszerelt vizsgálókban, kellemes körülmények között, szakképzett, hatalmas szaktudással rendelkező orvosok kezei között ismerhetjük meg szemeink állapotát és szükség esetén kényelmesen, fájdalommentesen gyógyulhatunk is.

Mi történik egy általános szemvizsgálat során?

Sokan azért nem mennek szűrővizsgálatra, mert félnek a fájdalomtól és sajnálnak időt áldozni az egészre. Pedig minden szemészeti megbetegedés hatékonyabban gyógyítható akkor, ha még időben sikerül elcsípni. A konkrét vizsgálatoknak már az adott alkalom előtt jó utánanézni, ezzel is csökkentve a vizsgálattal kapcsolatos ellenérzéseket.

Érdemes átfutni a Budai Szemészet általános szűrővizsgálatokról írt tájékoztatóját. Első körben már itt rengeteg információval gazdagodhatunk. A leírásból kiderül, hogy egy általános szemvizsgálat keretében a fénytörési hibák vizsgálata és bizonyos krónikus megbetegedések szűrése is megtörténik. Ez azért rendkívül fontos, mert kezdeti szakaszban még nem váltanak ki panaszokat, így felismerésük is nehezebb. Később azonban nagy galibát okozhatnak. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szürkehályog, a zöldhályog, a makula degeneráció és a keratoconus.

A vizsgálatokon túl a kezelési lehetőségek áttekintése, alkalmassági tesztek elvégzése, szakvélemény írása és a terápiás eszközök helyes használatának átbeszélése is megtörténik, ha szükséges.

Az ellenőrzés alkalmával végzett mérések

Egy általános szemvizsgálat kb. 1,5 órát vesz igénybe. Érdemes magunkkal vinni a korábbi leleteket (amennyiben vannak), a rendszeresen viselt szemüveget vagy a kontaktlencse adatait és már fennálló probléma esetén átgondolni a tünetek jellegét, intenzitását, jelentkezésének időpontját. Mivel sok esetben pupillatágításra is sor került, a biztonságos hazajutás érdekében érkezzünk kísérővel.

Egy általános szemvizsgálat során megtörténhet a fénytörés és a szaruhártya görbület mérése, a szín és térlátás, valamint a szemfenék mérése, a szemmozgások vizsgálata, a szemnyomás mérése, a réslámpa vizsgálat, sőt a szürke és a zöldhályog szűrése is sok már egyéb vizsgálat mellett. Ezekre természetesen nem minden esetben és nem mindenkinél kerül sor. A szem általános állapotának feltérképezését követően a szakorvos dönti el, hogy milyen további mérésekre, vizsgálatokra van szükség a fent említettek közül.

A modern technológiának és az orvosok gyakorlatának köszönhetően ma már egészen pontos mérések készíthetőek, amelyek alapján a szemek státusza is könnyen megállapítható. Ne felejtsünk el rendszeresen részt venni általános szemvizsgálaton, hiszen a legjobb minden esetben a megelőzés, illetve a már kialakult probléma mielőbbi és hatékony kezelése!