Őrségi szállások

Melyek a legjobb őrségi szállások? Itt egy kis segítség a kereséshez

Az Őrség hazánk leggyönyörűbb tájegységei közé tartozik. A friss levegő és nyugalom garantált, ha ezt a vidéket céloztuk meg a nyári vakációzás alkalmával. Ezek pedig kiemelt fontossággal bírnak mindenki számára, akinek számít az egészség. A nagyvárosi élet mindennapjai során ugyanis eléggé nélkülözzük ezeket olykor – aminek mind a saját bőrünkön érezzük meg a hatásait. Mely szállásokat érdemes birtokba vennünk, ha valóban át akarjuk élni az Őrség misztikus, vadregényes világát?

Miért pont az Őrség?

Az Őrség Nyugat-Magyarország egyik legszebb vidéke. Ősidők óta lakott terület, amelynek rendkívül színes és érdekes történelmi múltja van. Korábbi funkcióját maga a neve rejti, hiszen ez a terület tulajdonképpen az ország határának védelmére vált lakottá a honfoglalás korában. Eleink a honfoglalás idején őröket állítottak a nyugati határvidékre, pontosabban az Őrség dombjaira, hogy figyeljék az esetleg ellenségek erők betörésének kísérleteit. Az őrök családostól telepedtek meg a környéken és különféle kiváltságokat kaptak cserébe, ami miatt nem csak természeti kincsekben, de kulturálisan is egy igen gazdag néprajzi tájegységről beszélünk. Az Őrség klímája némiképp eltér a megszokottól, hiszen itt már érződik az Alpok lábának hűsítő, párás atmoszférája. Hegyei dús erdőknek és zöldellő fennsíkoknak adnak otthont. Ezt pedig az egyébként síktáji letelepedéshez szokott honfoglaló magyarok ki is használták. Az Őrség viszonylagos hegyi elzártsága miatt rendkívül jól és gazdagon őrizte meg a múlt kincseit, mindezt úgy, hogy néhol akár szlovén, kun vagy székely hatással is találkozhatunk. A múltja ugyanis egészen változatos és kalandos volt. Ezért olyan ősi, izgalmas és egyben romantikus településeket találhatunk ott mint például Őriszentpéter, Szalafő vagy Nagyrákos. Mindegyik a régi szeres szerkezetű település képét mutatja. Őriszentpéter ráadásul az egyik legrégebbi eredeti városszerkezettel rendelkező kisváros. Vagyis aki kedveli a természetet, a vadregényes tájakat és a romantikus falvakat – na meg a csinos hegyi kisvárosokat – annak mindenképp érdemes ellátogatni az Őrségbe. Na, de hol foglaljunk szállást?

Őriszentpéteri házacskák – a szerelmes szíveknek

A romantikus kisváros több kisebb, eredeti állapotában felújított vendégházzal büszkélkedik. Igazán varázslatos utazásban lehet részünk, ha a párunkkal kettesben fedezzük fel valamelyik kedves kis vendégházat, például a Faluszéli Vendégházat vagy éppen a Faluszéli Gerendaházat. Ezek a kis házacskák garantáltan visszahozzák a romantikus hangulatot, mivel valóban egy csodálatos vadregényes tájon találhatóak.

Majorok és tanyák – családoknak, baráti társaságoknak

Akik többen szeretnének pihenni menni, azok számára különféle stílusos farmok és több szobás vendégházak állnak rendelkezésükre. Például a kercaszomori Kerca Biofarmon nem csak a biogazdálkodás részleteibe láthatunk betekintést, de kényelmes és Őrséghez illő szobákban hathatjuk álomra a fejünket – ráadásul a szállásunk egy lovastanya is egyben. Hasonlóan izgalmas és autentikus szálláshely a Szentgyörgyvölgyben található húsz fős kutyabarát vendégház vagy éppen az őriszentpéteri Fenyőrügy vendégház. Persze ezek csak példák, hiszen számtalan csodálatos szállás várja az odalátogatókat. Ha még több vendégházat szeretnénk felfedezni, a szallaskeres.hu weboldalon egy helyen megnézhetjük, hogy jelenleg milyen szálláshelyeket foglalhatunk le Őrség környékén.