lelki egészség

Milyen az egészséges lélek?

A egészség teljes jóllétet jelent. Mind fizikailag, mind társadalmilag és nem utolsó sorban lelkileg is. Hiszen csak akkor tudjuk életünket sikeresen irányítani, ha lelkileg egészségesek vagyunk.

Lelki egészségünk határozza meg, hogyan tesszük a dolgunkat nap mint nap, hogyan reagálunk a minket ért hatásokra, hozzánk fűződő eseményekre és miképp oldjuk meg problémáinkat. A lelki egészség nem azt jelenti, hogy minden nap, minden percben boldogságmámorban lebegünk, hanem azt is, hogy képesek vagyunk -e megélni a boldogságot, a szomorúságot, tudunk -e reménykedni, kétségbe esni. Mindehhez szükség van arra, hogy önértékelésünk és önbecsülésünk rendben legyen.

Sokan éppen ebben várják a pszichológus segítségét. Szeretnék, ha eljutnának önmaguk gyűlölésétől az önszeretetig és lelkiismeret furdalás nélkül törődhetnének saját magukkal, fizikai egészségükkel, aminek eredményeként kiegyensúlyozottabban táplálkoznának, jobban aludnának és végre kedvük lenne sportolni is.

Mindannyian önmagunkért vagyunk értékesek, a létezést nem kell kiérdemelnünk. Egyikünk sem tökéletes, ezért a célokat magunk számára ésszerűen és teljesíthetően kell felállítani. Nem szabad félnünk mások elutasításától, mert így távolságot tartunk és magányosak leszünk. A helyes önértékelés, az egészséges lélek nem érez ilyen félelmet, nyíltan viselkedik és kiteljesedik sikeres kapcsolataiban.

Honnan tudod, hogy lelkileg egészséges vagy?

  • Amikor eljön az idő, bűntudat nélkül lazítasz, elengeded magad és kikapcsolsz.
  • Krízis esetén hatékonyan fókuszálsz a lehetséges megoldásokra.
  • Nem hátrálsz meg döntési helyzetben, vállalod a véleményed és meghozod a szükséges döntéseket.
  • Felveszed a küzdelmet az élet nehézségeivel.

Amennyiben támogatásra van szükséged a lelki egészség eléréséhez, a pszi.hu oldalon találhatsz szakértő segítséget.