szexuális problémák

Mire jó a szexuálterápia?

A szexuális problémák sok esetben maradnak rejtve. Azok pedig, akik szégyenérzetük, szorongásuk vagy bármi más ok miatt nem beszélnek gondjaikról, valószínűleg nem is tesznek ellenük, így boldogtalanok maradnak a szex terén. Pedig a megoldás időnként egyszerűbb, mint hinnénk.

Nem csoda, ha számos megpróbáltatás, kudarc után kilátástalannak látja a helyzetét egy tapasztalatlan személy vagy pár. Tényleg vannak olyan helyzetek, ahol külső segítség bevonása  szükséges ahhoz, hogy megtörjön a jég és változás következzen be a szexuális életben. A lehetőségek kiaknázása előtt feladni semmiképpen sem szabad.

A szexuálterápia a szexuálpszichológus szakterülete és a szexuális problémákra fókuszál. Mind a párkapcsolatban élőkre, mind az egyedülállókra kiválóan alkalmazható kezelés, tanácsadás. Egy tapasztalt szakember egészen másképp látja kívülről a helyzetet, mint azok, akik beleragadtak az elkeseredésbe, bizonytalanságába.

A szexuálterapeuta feltárja azokat az okokat, melyek a szexuális funkciózavart kiváltották és jelenleg is fenntartják. Hosszú távon is megoldást nyújt amellett, hogy viszonylag gyorsan oldja a szorongást és az intimitásról való kommunikációs blokkokat. A terápiák része lehet az otthon elvégzett erotikus gyakorlat, de nem lehet része az olyan eljárás vagy kezelési mód, melynek során a szexuálpszichológus a páciensével bármi nemű szexuális kapcsolatot létesít. Ez természetesen egyértelmű a terapeutának, de nem egyértelmű annak, aki félve jelentkezik be az első alkalommal. Éppen ezért szükséges, hogy ezzel tisztában legyen és feleslegesen emiatt ne aggódjon.

Ahhoz, hogy a szexuálterápia sikeres legyen, nem csak meg kell jelenni a szexuálpszichológus rendelőjében, hanem aktívan részt is kell venni a terápiában. Jó, ha a kliens hisz a terápia sikerében, hiszen ez teljesen reális lehetőség. A szexualitás pozitív megközelítése, a szexuálterapeuta pozitív hozzáállása mind efelé terelik.

Bár általában gyors fejlődésre lehet számítani a terápia alatt, mégsem könnyű előre megjósolni, hogy hány alkalom szükséges a szexuális problémák megoldásához. Nagyon jót tesz az elköteleződés és a terapeuta tanácsainak megtartása, a támogató érzelmi és társas kapcsolat. Sok minden múlik a kliens aktivitásán és azon, hogy az empirikus és dinamikus módszerek együttesen hogyan alkalmazhatók.

Természetesen fontos a problémák hátterében álló szervi okok, betegségek és hiányosságok kizárása, hiszen azok is akadályozhatnak bizonyos szexuális funkciókat. A szexuálpszichológus ebben is közreműködik.

Amennyiben tapasztalt és jól képzett szakemberhez fordulnál, megteheted a furedi.hu weboldal felkeresésével. Az időpontfoglalás csak az első lépés, amihez még nem kell túl nagy ráhangolódás. Viszont az első lépés után jöhet a második és harmadik, idővel pedig a szexuális probléma el is múlik.