szív a kézben

A magán egészségbiztosítás 3 legnagyobb előnye

Napjainkban mind nagyobb szerepet kap a privát úton történő orvosi ellátás, ezáltal pedig a magán egészségbiztosítás fontossága is egyre hangsúlyosabb. Ennek alapvetően egyszerű okai vannak, amelyeket elsősorban a demográfiai változásokban kell keresnünk. A korfa ugyanis folyamatosan öregszik, ez pedig azzal jár, hogy csökken az aktív korú népesség aránya, miközben az általuk finanszírozott ellátásra jogosultak száma növekszik.

A folyamat hatásait legfőképp a nyugellátás és az egészségügy állapota sínyli meg. A magán egészségbiztosítás segítségével az utóbbiból adódó problémák egy jelentős része kivédhetővé válik. Tudniillik így az állami szolgáltatások mellett a privát szektor nyújtotta lehetőségek is kiszámíthatók lehetnek. Mert bár a magánorvosi ellátás nyugat-európai színvonalon működik, nem szabad elfelejteni azt sem, miszerint az itt tapasztalható árak is ennek megfelelően alakulnak. A magán egészségbiztosítás előnyei tehát csak akkor használhatók ki igazán, ha egy-egy kezeléssorozat, vagy komolyabb betegség nem jelent megoldhatatlan anyagi problémát.

Teljes körű szolgáltatás, átlátható módon

Erre a legjobb megoldást egy olyan csomag jelenti, ami előre kalkulálható havi díjért cserébe, meghatározott egészségügyi problémák bekövetkeztekor nyújt segítséget. Egy magán egészségbiztosítás keretében közel 30-féle orvosi szakrendelés, labor-, illetve diagnosztikai vizsgálatok, ambuláns műtétek és egynapos sebészet érhető el, kényelmesen és villámgyorsan. Nekünk gyakorlatilag nincs más tennivalónk, mint a tünetek megjelenését jelezni a szolgáltató irányába, aki megszervezi az ellátást, így csak meg kell jelennünk a kapott időponton. Az ezzel kapcsolatos összes költségeket a biztosító közvetlenül az adott intézménnyel rendezi. Ez a szolgáltatásfinanszírozó módozat, ami okkal jóval elterjedtebb, hiszen minden érintett számára kényelmesebb. Létezik összegfinanszírozó változat is, ami tulajdonképpen egy betegbiztosítás, ennél a kapott térítésből saját magunknak kell megszervezni az ellátást.

Milyen magán egészségbiztosítás a legoptimálisabb?

Nem kérdés tehát, miszerint jó néhány előnnyel bír ez a konstrukció, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, végül pontosan melyik ajánlat mellett tesszük le a voksunkat. Bizonyos esetekben ugyanis akár arra is van lehetőség, hogy a védelmet kiterjesszük közvetlen családtagjainkra. Ezzel mindenképpen érdemes élnünk, hiszen a legtöbbször komoly engedménnyel jár, hogy nagyobb taglétszámra kötjük meg a szolgáltatást. Ugyancsak előnyös, ha munkahelyünkön van lehetőség céges egészségbiztosítás igénybevételére. Ez utóbbinál általában a részleteket nem mi, hanem a munkáltató határozza meg, ám cserébe a díjtételek jóval alacsonyabbak és azokat a cég fizeti.

Milyen tényezők alapján döntsünk?

Tekintettel arra, hogy a választott magán egészségbiztosítás alapjaiban határozhatja meg, milyen ellátásban részesülhetünk probléma esetén, rendkívül körültekintően kell eljárnunk, amikor a legoptimálisabb konstrukciót keressük. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az apróbetűs részekre, miként azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a kondíciókat nagyban befolyásolja az életkorunk, az egészségügyi állapotunk, a szakmánk és még számtalan egyéb szempont, amire elsőre talán nem is gondolnánk. A tucatnyi ajánlatból azonban a legkevésbé sem egyszerű megtalálni azt az egyet, ami minden szempontból megfelel elvárásainknak. Ezért aztán a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy profi tanácsadóhoz fordulunk. Így eljárva nem csak a magán egészségbiztosítás előnyei válnak teljesen átláthatóvá, de garantáltan a legmegfelelőbb módozat kerül majd kiválasztásra.