Az egyik fő vitaminunk. Általánosságban a fejlett és fejlődő országokban nem jelentkezik hiánytünete, mivel elég kis mennyiségben szükséges a bevitele.
Állati és növényi forrásokban is egyaránt megtalálható.Az állati a retinol a növényi pedig a karotinoid. Az A vitamin fontos szerepe a bőr egészségében és a látás épségében van. Mindenki által jól ismert répában rengeteg található, viszont figyelnünk kell, hogy a karotinoidok felszívódási aránya sokkal kisebb mint az előállítotté, átlagosan 30-45%.
A karotin másik nagyszerű hatása hogy nagyszerűen semlegesíti a szabad gyököket, és hogy gyakorlatilag az immun rendszerünk szabályozója, minél több A vitamin található a szervezetünkben, az annál könnyebben bánik el különböző baktériumokkal.
A vitamin adagolása, túladagolása, hiánytünetei, tulajdonságai
Az A vitamin számos nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, például segít megvédeni a C vitamint az oxidációtól, növeli a vas felszívódási arányát. Fontos hogy minden vitamint megfelelő mértékben fogyasszunk, mert például az E vitamin és a cink segíti az A vitamin felszívódását. Érdemes a megfelelő beépülésért elegendő zsiradékot is fogyasztanunk. Vigyázzunk a savlekötőkkel is (inkább próbáljunk természetes savlekötést alkalmazni, bár ezt sajnos nem minden esetben lehetséges természetesen).
A vitamin természetes forrásai
A legjobb természetes források a színes gyümölcsök és zöldségek, ezek közül a legjelentősebb tartalmúak:
- sárgarépa
- paradicsom
- salátafélék
- fodros káposzta
- piros paprika
- sóska, spenót
- narancs
- sárgabarack
- sárgadinnye
- sütőtök
Fontos hogy ezek természetes vitamin tartalma csökkenhet főzés során, érdemes párolással vagy nyersen fogyasztani, mivel így megőrzik a vitamin tartalmukat.
Fontos még hogy a természetes táplálékkal bevitt megfelelő mennyiség csökkenti a tumor kialakulásának lehetőségét, és a szürke hályog megelőzésében is nagy szerepet játszik. Szegény országokban, a 21 éven aluli vakságnak az egyik legfontosabb kialakulási tényezője a hiánya.
A vitamin túladagolásának tünetei
Túladagolni természetes módon gyakorlatilag lehetetlen. Előállított fromában való túladagolásának a tünetei csak több hónap folyamatos túladagolás után lép fel. Gyakorlatilag pont a pozitív hatások fordulnak ellenünk. Tünetek lehetnek: fejfájás, romló látás, viszketés, bőrrel kapcsolatos kiütések, sárgaság, szemszárazság és kiszáradás.
Kismamáknak érdemes orvossal konzultálni, nekik sokkal pontosabban kell tartani a megfelelő szintet, mivel magzatkárosító hatása lehet mind a túl adagolása, mind a hiánya esetén.
A vitamin hiány tünetei
A tartós vitaminhiány száraz szemhez, részleges látásvesztéshez esetlegesen vaksághoz, bőrbetegségekhez, fertőzéshez (például kanyaró), hasmenéshez és légzési rendellenességekhez vezethet. A körmeink és bőrünk töredezett lehet, és kisgyermekek esetén csontképződési zavar.