terápia

Hogy néz ki egy gyógytorna kezelési terv? Személyre szabott terápia

Aki már volt gyógytornásznál, az tudja, hogy a dolog nem a gyógytorna kezelési tervvel kezdődik. A szakembernek sok teendője van ezt megelőzően.

A gyógytornász szakmának is van egy szigorú szakmai protokollja, ezt köteles követni a terapeuta minden beteg esetében. Ez előírja, hogy mit, milyen sorrendben és hogyan kell elvégezni, de mindenképpen egy konzultációval kezdődik a beteg megismerése. Ennek során sort kell keríteni a már meglévő vizsgálati eredmények, leletek kiértékelésére is.

A következő lépés az állapotfelmérés, egy testtartás vizsgálat. Minden esetben a teljes testet és annak elváltozásait vizsgálja a gyógytornász, nem csak a problémás területet, hiszen előfordulhat, hogy a nyak fájdalma egy gerincferdülésből eredeztethető.

Személyre szabott terápia

Szükség van egy fizikoterápiás anamnézisre, olyan fizikális vizsgálatokra, amelyek segítségével pontosítani lehet, hogy mi is állhat a probléma hátterében. A diagnózis felállítását követően készülhet el a részletes (rövid és hosszú távú) kezelési terv. Ennek során be kell mutatni az egyes kezelési technikákat és végül életviteli tanácsokat is jó, ha kapunk a gyógytornászunktól. Ez is része a gyógytorna kezeléseknek.

A terápia minden esetben teljesen személyre szabott kell, hogy legyen, a fentiekben leírt folyamat lényege éppen ebben rejlik. Az, hogy a gyógytornász teljes mértékben odafigyel a páciensre is, nem csak a panaszokra és az adott szerv működésére – talán mindenki számára egyértelmű. A személyre szabott kezelés ideális esetben azt is jelenti, hogy az időbeosztás, a kezelések időpontjainak a meghatározása is alkalmazkodik a beteg életviteléhez és napirendjéhez.

A gyógytorna azért olyan elterjedt és sikeres módszer a fizioterápiai eljárások között, mert mindig igazodik a beteg állapotához. Egy szakképzett gyógytornász nagy rutinnal és jól használható, bevált módszerekkel képes segíteni, így a kezelések nem csak a panaszok enyhítésére alkalmasak, hanem gyakran a végleges megoldást is jelenthetik.

Azt már mindenki tudja és elfogadja, hogy a gyógytorna elengedhetetlen a műtétek utáni rehabilitáció során, de hasznos lehet már egy megelőző kezelés is – sőt akár a műtét elkerülése érdekében is fontos szerepe lehet a gyógytornának.

Ez az egyik legismertebb módszer a mozgásszervi panaszok kezelésére. Mivel nagyon komplex terápia, ezért sokféle elváltozást és betegséget képes hatékonyan gyógyítani. Ma már azonban legtöbbször nem csak a gyógytornász által végzett vagy előírt gyakorlatokból áll egy kezelés, hanem egyre fontosabb a csapatmunka. Ortopéd szakorvos és számtalan speciális berendezés segíti a kollégák munkáját.

A gyógytorna azért is különleges eleme a gyógyító eljárásoknak, mert a terapeuta legtöbbször aktívan, manuális fogásokkal igyekszik hatni az egyes testrészekre, izmokra, ízületekre, közvetlen fizikai kontaktus történik, így a kezelésnek különösen fontos előfeltétele a teljes bizalom.