otthoni edzés

Otthoni edzés súlyok nélkül – Így is formába hozhatod magad

Mindenki vágyik arra, hogy egészséges legyen és jól nézzen ki. Azonban már közel sem mindenki számára adott a szabadidő vagy a pénz a konditerembe járáshoz. A jó hír viszont, hogy a tévhittel ellentétben erre nem feltétlenül van szükség, hiszen otthon, mindenféle felszerelés nélkül nagyszerű fizikumot építhetsz.

Konditermi edzés – mi az igazság?

Akár tetszik akár nem, a konditerem üzemeltetés is biznisz. Nem arról van szó, hogy néhány profi gép ne lenne hatalmas segítség az edzésben, viszont ezek nem feltétlen elengedhetetlenek. Az izomépítéshez ugyanis stimulációra van szükség, tehát valamilyen ellenállásra, amivel szemben erőt tudsz kifejteni. Tehát az izmaid nem tudják, hogy te épp krómozott, prémium márkájú súlytárcsákat, egy vízzel teli vödröt vagy jelen esetben a saját testsúlyod emelik. Csupán azt érzik, hogy van egy adott ellenállás, amivel szemben erőt kell kifejteni az összehúzódáshoz. Így tehát az  otthoni edzés eszközök nélkül is eredményes lehet. Ehhez nincs szükség másra, csak kellő progresszióra – azaz fokozatosan nehezedő edzésekre. A válaszreakció pedig a szervezeted alkalmazkodása lesz erre, méghozzá megvastagodott izomszövetek, tehát nagyobb izmok formájában. A kardióedzések esetében sem szól másról a fáma. Bármilyen mutatósnak hatnak a különféle futópadok, szobakerékpárok és lépcsőzőgépek, ezek nem szükségesek. Tökéletesen kiválthatóak ugyanis a szabadban történő futással, biciklizéssel és lépcsőzéssel. Így tehát az egészséges életmódhoz és fogyáshoz szükséges kardióedzés miatt sem elengedhetetlen kondibérletet váltanod. A saját testsúlyos gyakorlatok terén is komoly progresszió alkalmazható, ráadásul minden egyes izomcsoportra számtalan különféle gyakorlat akad.

Saját testsúlyos edzés – miért éri meg igazán?

A saját testsúlyos edzés egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportolás szerelmeseinek körében – különösképpen a járványhelyzet miatti lezárások ideje óta. Nem csupán egy hatékony edzésformáról beszélünk, mint ahogyan azt fentebb is kifejtettük, de egy rendkívül rugalmas módszerről is. Naponta több órát megspórolhatunk vele, amit amúgy a konditerembe való utazgatással töltenénk. Már csak emiatt is sokak számára lehetővé teszi az edzést, hiszen az időhiány nagyon sok embernél kritikus tényező. Mivel nem szükséges hozzá semmilyen speciális sportfelszerelés, így gyakorlatilag bárhol végezhető. Nem kell azon aggódni, hogy egy nyaralás vagy épp üzleti út miatt hogyan fogsz edzeni. Akár egy motelszobában is könnyűszerrel elvégezheted az edzéseidet, bárhol is jár a világban éppen. Emiatt pedig kitűnő megoldást kínál azok számára is, akiknek sokat kell utazniuk a munkájuk során. Például egy sofőr számára, aki egész nap az autópályát rója és egyik országból a másikba furikázik, elképzelhetetlen a rendszeres konditermi edzés fenntartása. Azonban a saját testsúlyos gyakorlatok tényleg bárhol elvégezhetőek, így egyáltalán nem merül fel esetükben ez a probléma. Ráadásul a váratlan lezárások sem szabotálhatják az edzéseidet, mint az a pandémia alatt sokakkal megesett.