Egészség-világ-DCM

Rossz kutyatáp és szívbetegség – Lehetséges?

A nagyobb testű kutyák gyakori betegsége a DCM (dilatációs cardiomyopathia) azaz a tágult kardiomiopátia (szívtágulat), ami sajnos végzetes is lehet. A betegség kialakulásának oka elsődlegesen genetikai, ugyanakkor számon tartanak másodlagos okokat is, ami a problémához vezethet. Ezek közül pedig a legfontosabb a nem megfelelő táplálkozás. Ennek okán 16 kutyaeledel márka ellen indult vizsgálat, melyeknél feltételezhetően a betegséget a nem megfelelő kutyatáp okozhatta.

A DCM leggyakrabban azoknál a kutyáknál alakul ki, amelyek nagy testsúllyal rendelkeznek és/vagy aktív életet élnek. Az intenzív mozgás miatt a szív megnagyobbodik, aminek következtében elvékonyodnak a benne lévő izmok. Ennek eredménye, hogy a létfontosságú szerv teljesítménye jelentősen csökken és egyre kevésbé tud vért pumpálni, ami a többi belső szerv működését is érinti.

A betegségnek több tünete is van. Kezdetben leggyakrabban kedvtelenséggel, fáradékonysággal jelentkezik. Majd nehéz légzés, ájulás is lehetséges. Az elszíneződött, kékes nyelv és az erős nyáladzás szintén a tünetek része. A genetikai adottságok mellett sokak szerint a betegség kialakulásához a nem megfelelő tápok is hozzájárulhatnak.

Kulcsszó a taurin

A taurin szóval a legtöbbünk az energiaitalos dobozok hátlapján találkozott, mint fontos összetevővel. Emiatt sokan ódzkodnak is tőle és kártékonynak tartják a hatását. Ez egy általános és meglehetősen nagy félreértés, a taurin csupán azért található ezekben az italokban, mert segíti a koffein felszívódását, ezen túl a szívre nem, hogy kártékony, de nagyon is jótékonyan hat.

A taurin ugyanis egy aminosav, ami az emberi és állati szervezetben egyaránt megtalálható, a szívben jelenlévő aminosavak ötven százalékát képezik.

Ennek, illetőleg a karnitin (másik aminosav) hiányában pedig szívproblémák, köztük a DCM alakulhat ki. Egyes kutyafajtáknál, például a golden retrievereknél az összefüggést már orvosilag is bizonyították.

A taurin a fehérje részre, így a magas fehérjetartalmú ételekben nagy az aránya, vagyis, amennyiben jó minőségű és fehérjében gazdag ételt adunk a kedvencünknek, akkor nagyban csökkenthetjük a DCM kialakulásának a kockázatát is. Kérdés azonban, hogy ellenkező esetben mi történik, azaz a fehérjementes táplálkozás vezethet szívproblémákhoz?

A hús hiánya nem egyenlő a DCM betegséggel, de…

A mai napig nem sikerült bizonyítani, hogy a húshiányos étrend összefüggésben áll-e a DCM kialakulásával, de gyanakvásra utaló jelek mindenképpen vannak. A statisztikák ugyanis azt támasztják alá, hogy gyakrabban jelentkezik a betegség azoknál a kutyáknál, amelyek vegán, azaz húsmentes koszton vannak tartva. Sőt, már „főellenséget” is kiáltottak a téma kutatói. Állítólag annyiban nő a DCM kockázata, amennyiben emelkedik a borsó és a lencse tartalma a konzervekben.

Ez egy hipotézis, amit nem kell feltétlenül és főleg kritika nélkül elfogadni. Ami viszont tény, hogy a kutyáknak igenis szükségük van állati fehérjét tartalmazó táplálékra, vagyis húsra, ahhoz, hogy normális életet tudjanak élni. Célszerű ezért olyan kutyatápokat vásárolni, amelyek színhúsban gazdagok, amennyiben biztonságban akarjuk tudni a kedvencünk szívét. Ha nem is a hét minden napján, de mindenképpen rendszeresen.

A kutya nem vega

Egyre több ember él vegetáriánus étrenden, amivel semmi probléma nincsen, viszont a kutyánkat nem szerencsés erre kényszeríteni, mivel a gyomruk és egészében véve a szervezetük nem erre rendezkedett be az evolúció során.

Bizonyos tápokra nem lehet mondani, hogy DCM betegséghez vezetnek, azonban, ha huzamos ideig megvonjuk a húst a kedvencünk étrendjéből az igenis vezethet szívbetegségekhez.